IntuitionBaseadminhome
Last updated : Hardware entries : Software entries :

Print options
Printable Version

IntuitionBase Lists
OS4 Commercial SW
OS4 Compatible SW
OS4 Compatible HW
OS4 SW/HW Dealers

Featured Content
Feature Articles
IRC Transcripts
Multimedia Archive
Links

Site Info
Home
About
Contact
Shop
Advertise
Search

Partner Sites
Official AOS4 Website
Official AOS4 Support Fora
Official AOS4 Docs Wiki
Amiga Future Magazine
OS4 Coding
OS4 Depot
AmiNet

New AmigaOne Systems
AmigaOne 500
-> Overview
-> Buy now!
AmigaOne X1000
-> Overview
-> Buy now!
SAM460ex
-> Overview
-> Buy now!
SAM440ep-flex
-> Overview
-> Buy now!

Used AmigaOne Systems
Introduction
Available Operating Systems
Yellow Dog Linux
FAQ
UBoot
CPU Modules
Replacing ROM
AmigaOne G3-SE
-> Overview
-> Pictures
AmigaOne XE
-> Overview
-> Pictures
-> Official Manual
Micro A1
-> Overview
-> uA1-C Specification
-> uA1-C Pictures
-> uA1-C Handbook

About AmigaOS
Introduction
Features
Screenshots
Customisation
Hints and Tips
FAQ
Install FAQ

Donations
If you appreciate this site please consider making a donation, thank you.
blank

      Helgis' A1G4XE Pre3 OS4.0 Artikkel

Hei og velkommen til min norske utgave av min egen artikkel. I denne artikkelen skal jeg beskrive data-systemet mitt, som består av en 933Mhz A1G4XE (AmigaOne G4-XE), kjørende med Pre3 OS4.0 (Tredje oppdaterte forhåndsutgave av AmigaOS 4.0).

Mye konfigureringer og installasjoner av programmer, spill og filer er blitt gjordt siden jeg fikk min A1G4XE av en kanadisk venn i slutten av juli i år. Min A1G4XE var allerede "hardfixed" da jeg fikk den av denne vennen. Når jeg sier "hardfixet", mener jeg at min A1G4XE har fullt fungerende UDMA, USB og Ethernet på hovedkortet. Min A1G4XE er utrustet med en 933Mhz Motorola 7455 G4 CPU, med korrekt spenning (VCORE) på 1.84v og et godt kjølessystem som heter Acrec (tror jeg), som består av en noe høy, sølvfarget Copper og en svart, tykk og god kjølevifte på toppen. I tillegg har jeg nå 2 store kjølevifter for selve kabinettet, plassert bakpå kabinettet. Dette er et kjølesystem som er langt bedre enn det som Eyetech pleide å inkludere tidligere AmigaOne-modeller med, men er ikke fullt så gode og kraftige som Zalman-kjølerne..

A1G4XE-maskinen min er den aller siste produserte A1XE-modellen. Den er nå bare omtrent 10 måneder gammel. Her er tekniske detaljer om min A1G4XE:

 • 933Mhz Motorola 7455 G4 CPU (Med godt Acrer kjølesystem, med VCORE riktig satt til 1.84v)
 • 1GB DIMM (2 512MB Apacer 133Mhz Regisgtered ECC DIMMs)
 • 2 120GB Western Digital UDMA100 harddisk
 • Black internal Samsung 40x/12x/40x CDRW
 • Black internal Samsung 16x DVD-ROM
 • Black Chieftec Dragon MIDI-tower med side-dør og 340W PSU (med 2 store kjølevifter)
 • *AmiTech Grey PS2-tastatur og Logitech MX510 MouseMan
 • Sapphire ATI Radeon 9200 Atlantis 256MB DDR SDRAM AGP skjermkort
 • SB Live! 5.1 PCI-lydkort (snart erstattes med TerraTec Aureon 7.1 Space PCI-lydkort!)
Jeg er veldig godt fornøyd med min AmigaOne-system, og den er svært rask og veldig stabil!

Installering av Pre3 OS4.0

Min A1G4XE kom installert med aller seneste UBoot v1.1.1, datert 5.mars 2005. Først kjørte jeg Pre-OS4.0 Update 1 CDn og fulgte nøye instruksene der, deretter Update 2, så til slutt Update 3. Alt var installert riktig. Til å begynne med innså jeg ikke at noe måtte konfigureres i Radeon-driveren og Picasso96 Mode, for å få min Radeon 9200-kort til å fungere under Update 3. Jeg spurte rundt på AmigaWorld-forumet på min leie-PC og kom frem til at følgende måtte gjøres:

Gå inn i Devs:Monitors og skrive følgende ved å høyre-klikke og velge Information over Radeon-driveren:
SOFTSPRITE=YES
(INTERRUPT=YES)
Deretter gikk jeg inn på Picasso96 Mode i Prefs, attachet navnet "Radeon 9200", valgte Save og deretter Reboote systemet. Oppsettet så først ut som en faket Workbench-skjerm. I det minste låste ikke ting seg som i starten med Update 3. Ok, så jeg gikk inn på ScreenMode i Prefs og VOILA! Endelig kunne jeg velge det skjerm-moduset jeg ville bruke! Jeg valgte en 32-bit display med 1280 x 960 punkter i oppløsning! Siden da har jeg gjordt veldig mye arbeid i å konfigurere oppsettet mitt. Som vist fra skjermbildene, bruker jeg Kens seneste ikoner og Zami Theme, som var en del av Annotation-pakken fra 23.juli i år, i forbindelse med 20-års jubileumet for Amiga under årets AmiGBG-messe:-)

Jeg valgte også å bruke seneste SFS-filsystem, som fullstendig erstattet FFS2-filformatet. Når jeg kopierer, sletter eller lignende, så FLYR operasjonene på få sekunder! En enorm forbedring i forhold til det man opplever med FFS2, hvor det gjerne kan ta flere minutter! SFS bruker bl.a noe som heter Diskcache.library, ettersom den benytter PPC-prosessoren og øker hastigheten til det maskimale! Virkelig en delikat ting, vil jeg si! Ellers har jeg det seneste av absolutt det aller meste av libraries, drivere, programmer og spill. Jeg er kjempefornøyd med systemet mitt! En kul ting er et lite program kalt "AutoUpdateWB". Hver gang man rebooter systemet, så husker den seneste lagrede oppsett av vindus-posisjoner (både nøyaktig hvor den stod, hvor stor vinduet er og hvordan skuffer er plassert)! Veldig nyttig å bruke! Jeg har også noe som er kalt "CPUClock.docky", som du ser til høyre på selve AmiDock, som viser CPU-aktivitet, tid, dato, måned og år! Har også LimidClock (seneste utgave) som ser mer ut som en klokke-kalender. Veldig kjekt å ha og ser flott ut!


My E-UAE setup running fullscreen

Konklusjon

Mitt system er svært stabil og veldig rask! Alt kjøres helt mykt og rask! F.eks når man klikker for en operasjon eller for å åpne et vindu/program, så skjer det på sekundet! Ingen nøling, ingenting! Alt skjer på sekundet! Veldig raskt! Nå har jeg koblet både min CDRW og DVD-ROM til det sekundære IDE-porten på Sillicon Image 0680 ATA133 PCI-kontrolleren, sammen med de to harddiskene! I UBoot har jeg lykkes med å få både DVD-ROM og de 2 harddiskene til å bruke maksimal UDMA-modus, untatt CDRW som ikke støtter UDMA, men beste PIO modus. Det er jo logisk egentlig, og jeg syns det er helt greit! Bedre kan det ikke bli nå!

I stedet for at UBoot f.eks bruker lang tid på å scanne VIA-oppsettet, så har jeg lagt til disse kommandoene i UBoot-prompten. Her er følgende:
Setenv ide_maxbus 0
Saveenv
På den måten loader UBoot rett inni Kickstart-modulene og rett inn i OS4 på 4-5 sekunder! Jepp, veldig rask og sparte mye tid på å vente! Det gikk så raskt at man ikke en gang rekker å ta en kopp kaffe en gang! Så rask booting er det nå! Slå DEN, Windows-brukere!

Uten tvil er jeg veldig godt fornøyd med oppsettet mitt. Vel å bemerke, kan det nevnes at jeg testet ut Audigy 2-lydkortet, men fant ut at den blokket all nett-trafikk, så jeg gikk tilbake til å bruke SB Live! 5.1 lydkortet i stedet, inntil jeg snart får en TerraTec Aureon 7.1 Space PCI-lydkort :-) Uansett fungerer alt perfekt nå!

Programmer som jeg bruker

 • DVPlayer v0.48 (Full-versjonen. Raskeste Multimedia-player for OS4, nå med lyd-støtte gjennom a52.library kodeks! Spiller alle formater untatt krypterte DVDs)
 • MPlayer with GUI (Seneste utgave av en velkjent Multimedia-player for OS4. Samme prinsipp som DVPlayer, men ikke fullt så rask..)
 • AWeb v0.5.07 (Seneste fullversjon med PPC-OS4 Beta av AWeb. Fantastisk nett-leser som bruker Reaction GUI, men noe buggy foreløpig..)
 • IBrowse v2.3 (For tiden kun 30-minutters demo. Nyttig nett-leser og ganske rask 68k-emulering, selv uten 68k JIT Petunia-emulatoren..)
 • SimpleMail v0.27 (Beste Maileren for AmigaOS som finnes! Seneste utgave! Helt stabil! Støtter bl.a HTML! Bruker den fast. Elske den!)
 • JabberWocky v1.6Pre5 (Seneste PPC-OS4 utgaven! AmigaOSs svar på MSN Messenger! Chatter med alle mine MSN-kontakter der!)
 • ArtPro v1.24 (Grafikk-decruncher program. Bruker den for å komprimere bilder for å ha så lav lagringsplass som mulig. Nyttig program!)
 • WookieChat v1.9 (Utmerket erstatning for AmIRC! Professionell og nyskapende IRC-program! Elsker dette programmet! Veldig stilig!)
 • Audio Evolution (Nedlastet PPC-OS4 utgaven av en professionell musikk-program for erfarne musikkere!)
 • GoatTracker (Seneste utgave lastet ned fra OS4Depot. En C64 Musikk-tracker program!)
 • ProTracker v2.3b (OS4 port av den populære Protracker-musikk programmet. Venter ennå på versjon 5..)
 • SchismTracker (En Multikanals-tracker som støtter fleste Modul-formater. Veldig kraftig men komplisrt tracker!)
 • *AutoDocViewer (Veldig nyttig verktøy for å vise dokumenter. Opprinnelig et verktøy for program-utviklere!)
 • PT (En ProTracker Module-player! Veldig bra player! Spiller alle Protracker-moduler!)
 • SimplePlay v3.1 (Seneste utgave også lastet ned fra OS4Depot. Spiller mange ulike Mods og MIDI-låter!!!)
 • SID4Amiga (Seneste utgave lastet ned fra OS4Depot. Spiller C64 SID-moduler!)
 • TuneNet (Seneste utgave også lastet ned fra OS4Depot. En nyskapende Nett-musikk player! Flott og stilig player! Elsker den!)
 • PlayCD (Ja, som sett fra AmiDock. Spiller Musikk-CDer! Utmerket lyd fra høytalerne fra min 5.1-kanalers HIFI-anlegg! Wow!)
 • AmigaAMP (Også på AmiDock. En utmerket MP3-player, nå med Aqua Skinn!!!)
 • DiskMaster (En fil-organiserings-program lik Dopus!)
 • AmiDisk (Identisk med DiskMaster, liggende i OS4:Utilities.)
 • FryingPan (CD/DVD-brenningsprogram laget for OS4!)
 • SGrab (Seneste PPC-OS4 versjonen av den populære skjerm-grabberen! Tar bilder av AmigaOS direkte!)
 • ScummVM v0.8 (Seneste versjon av en utmerket eventyr-emulator. Støtter spill som Broken Sword, Curse For Monkey Island m.m!)
 • E-UAE v0.8.28 (Klassisk Amiga-emulator! Seneste utgave emulerer klassisk Amiga veldig raskt!)
 • SnoopDOS (Seneste PPC-OS4 native utgave lastet fra OS4Depot. Denne viser hvor og hvordan filer er loaded..)
 • OpenURL (Seneste PPC-OS4 native utgave med Prefs, Library-file og C: kommando. Nyttig å ha i forbindelse med Internett..)
 • XNet-RSS News-Reader (Et helt nytt PPC-OS4 native Nett-leser med oppdaterte data-nyheter! Lastet rett fra AmigaWorld!)

Spill som jeg spiller

 • PrBoom (Seneste versjon for PPC-OS4. Spiller Doom veldig rask på min A1G4XE under Pre3 OS4.0!)
 • Rise Of The Triad (Seneste PPC-OS4 utgave lastet ned fra OS4Depot, med ShareWare-Data! Veldig rask! Veldig kul spill!)
 • BlobWars (Seneste SDL-versjonen av et voldelig, men utmerket plattform-spill!)
 • Barrage (Seneste SDL-versjon av et spill som går ut på å skyte alt som rører på seg med en kanon! Veldig kul spill!)
 • CircusLinux (Burde kanskje kalt "CircusAmiga". Veldig kul SDL-port av et spill med klovner som hopper i luften! Morsom spill!)
 • Penguin-Command (Seneste SDL-linux port til OS4! Beskytt byen din fra angrep fra verdensrommet. Krever raske reaksjoner!)
 • StarFighter (Seneste SDL-utgave av en "fornyet" 80-talls 2D Space-shooter arkade spill. Fin grafikk med flott lyd og musikk!)
 • PowerManga (Lignende konsept som StarFigther. 80-talls 2D Space-shooter arkade med fantastisk musikk, lyd og grafikk!)
 • BugSquish (Seneste SDL-port. Smekk så mange fluer du kan før de suger blodet ut av armen din! Artig spill. Krever raske reflekser!)
 • Defendguin (Et annet utmerket SDL-port av en 2D Space-shooter! Ødelegg fienden før de dreper de stakkars pingvinene!)
 • Super Mario Clone (Ja, SDL-porten av det berømte Super Mario Bros Plattform-spillet! God lyd og grafikk. Musikk kan lastes ned!)
 • LBreakout (En flott SDL-port av det berømte Breakout-spillet. Flott WB-spill å ha!)
 • Snake (En WB-spill port av PC-utgavens Slange-spill kalt Snake)
 • SuperTux (Seneste versjon. En Pingvin Plattform-spill! Veldig artig!)
 • Broken Sword (Utmerket atmosfærisk ScummVM-eventyrspill med topp grafikk, MIDI-musikk, lyd og tale! Trengs det si mer?)
 • Monkey Island (16-fargers utgave av den første historien i sagaen om Guybrush Treepwood på pirat-jakt! ScummVM-utgave)

  My games list in ScummVM
 • Monkey Island 2 (256-fargers versjon av oppfølgeren, for ScummVM! Veldig kul!)
 • Curse For Monkey Island (utmerket Cartoon-basert, tredje del av Monkey Island under ScummVM! Flott grafikk, lyd og musikk! Flotte animasjoner!!!)
 • Loom (16-fargers versjonen av Loom for ScummVM. Fin adventure-spill.)
 • Beneath The Steel Sky (Tale-basert utgave av spillet i 256 farger for ScummVM. Atmosfærisk og spennende!)
 • Indiana Jones And The Last Crusade (256-fargers utgave av det spennende eventyrspillet for ScummvM!)
 • Indiana Jones And The Fate Of Atlantis (256 fargers ScummVM-eventyrspill med flott IMUSE-musikk, lyd og grafikk!)
Dette var hele artikkelen min for denne gangen. Jeg planlegger å skaffe meg mer spill, som Broken Sword 2, Heretic 1 og 2, Quake 1 og 2 (litt senere nummer 3), Shogo:MAD og bl.a Hexen :-) Nyt lesingen og skjermbildene!
Oppsettet mitt er ytterligere modifisert og en del nye programmer er blitt installert :-) Dette er nok det mest komplette AmigaOS 4-systemet jeg har hittil :-)

Skrevet av: Helge Kvalheim, Norge (aka Helgis i AmigaWorld)
Edited by: GiGa, IntuitionBase
Published: 21st December 2005
©2004-2015 IntuitionBase